Pravi odgovor na pitanje ŠTA JE ZDRAVA I PRAVILNA ISHRANA

 

imagesZKWV52N3

ŽIvimo u vremenu kada nas razni nutricionistički znalci bombarduju  savetima o pravilnoj ishrani. Ishrani koja će nam poboljšati zdravlje, produžiti život, ulepšati nas i psihički i fizički, učiniti nas snažnijim i pametnijim.  Vegetarijanci, vegani, LCHF ishrana, makrobiotika, ishrana bazirana na životinjskim proteinima, ishrana po krvnim grupama, bla, bla, bla. Ponekad mi se čini da svi ti dobronamerni i „korisni“ saveti još više zbune prosečnog čoveka.

Vegetarijanska ishrana je najstariji znani pojam , a onda smo počeli i da se polako putem medija upoznajemo sa  makrobiotikom. Poprilično veliki bum napravila je vest o ishrani po krvnim grupama . Ne mogu da prihvatim  podatak da svakom ko ima nultu krvnu grupu  u potpunosti odgovaraju sva mesa, dok namirnice od testa ne prijaju. Ja sam bas ta grupa, obožavam meso (a pretpostavljam u istoj meri kao i neko čija je krvna grupa recimo A), ali jednako obožavam i testo u svakom obliku .Ono mi prija, nikako ne smeta. To je ista priča kao i sa znakovima u horoskopu, sve Device su sitničari (?!?),  svi Rakovi su vrlo emotivni, svi Lavovi su dominantni. Jel li? Ne prihvatam generalizciju bilo kog tipa u medicini, jer je svaki organizam za sebe. Zato su pametni ljudi izmislili granične(referentne) vrednosti, koje opet ne možemo da uzmemo zdravo za gotovo.

Vegetarijanci i vegani? Šta je ko? I šta ih ustvari razlikuje? I jedni i drugi  u ishrani ne koriste namirnice životinjskog porekla, s*tim što vegani ne  upotrebljavaju ni proizvode životinjskog porekla,ne samo u ishrani (mlečni proizvodi,jaja, med) već  ni  kao upotrebne predmete ( krzno, svilu,itd). Zaključujemo, veganstvo nije samo način ishrane, već i način života.

A onda, kao najnoviji savet zdrave ishrane , pojavljuje se  LCHF  ishrana.  Da pojasnim, LCHF dolazi od Low Carb Higt Fat (što znači manje ugljenih hidrata  više masnoće) i predstavlja način ishrane u kojem se ograničava unos ugljenih hidrata i povećava unos prirodnih masnoća.Od svih, gore navedenih načina ishrane ovo je za mene najprihvatljiviji, jer je teorija na kojoj se zasniva vrlo logična, čak i za mene, nepoznavaoca medicine. Ukoliko želite da se vise informišete o njoj, evo par zanimljivih linkova:

http://www.vitkigurman.com/2012/08/15/zitarice-i-lowcarb/

http://www.vitkigurman.com/2014/08/18/lchf-pitanja-zablude/

I na kraju,koji je pravi odgovor na pitanje ŠTA JE ZDRAVA I PRAVILNA ISHRANA? Jedino ko može da vam odgovori jeste vi sami. Moje lično mišljenje je da ona  treba da bude raznolika (proteini, ugljeni hidrati i masti), da ih unosimo u onoj meri koja nam odgovara, koja je potrebna našem organizmu (osluškujte ga). Obroci ne treba da nam budu obilni, redovni svakako, kako bi sami pozitivno uticali na naš metabolizam. I da ja više ne bih pametovala, jer nisam nutricionistički  znalac, ostaje na vama da odlučiti na koji način ćete kreirati vaše jelovnike.  A kad smo kod jelovnika, evo i par mojih omiljenih recepata, nekih starinskih a nekih sasvim netipičnih za našu kuhinju. Možda vam se neki i dopadne.

Šareni đuveč

dj

 

Sastojci za 4 osobe

150 g šargarepe
2 kašike seckanog peršuna
malo ulja
0.50 l vode
200 g pirinča
1 kašike vegete
po ukusu soli
300 g graška
600 g svinjskog mesa
malo brašna

 

Priprema

 

Očistite šargarepu i iseckajte je na kockice. U veću posudu stavite šargarepu i grašak.
Dodajte pirinač koji ste prethodno isprali u 3-4 vode.Sitno naseckajte peršun pa i njega dodajte u posudu.Dodajte kašiku vegete i sve dobro promešajte.Meso isecite na male komade i dobro ga izlupajte čekićem.Dosolite meso po ukusu.Namažite pleh uljem.Svaki komad mesa uvaljate u brašno pa slažite u podmazan pleh tako da prekrijete celu površinu pleha.Preko prvog reda mesa rasporedite povrće, a onda složite još jedan red mesa.
Prilikom slaganja mesa povedite računa da imate približno istu količinu mesa i u prvom i u drugom redu.Nalijte oko ½ l vode u pleh, prekrijte ga aluminijumskom folijom i pecite oko sat vremena na 200°C. Desetak minuta pred kraj pečenja, sklonite foliju da bi meso dobilo rumenu boju. Jelo služiti toplo. 

 

visnja

Starinski kolač s višnjama

 

 Sastojci za 8 osobe

 

3 kom jajeta
12 kašike ulja
1 kesice praška za pecivo
1 kesice vanil šećera
12 kašike brašna
300 g višanja
12 kašike šećera
8 kašike mleka
malo šećera u prahu

 

Priprema

Operite višnje i izvadite koštice. U jednu činiji odvojte brašno, dodajte prašak za pecivo i dobro promešajte. U drugoj činiji umutite jaja. Muteći sve vreme dodajte šećer, vanil šećer… … ulje, mleko pa brašno pomešano sa praškom za pecivo. Namažite tepsiju uljem i pospite brašnom. Pripremljeno testo prespite u tepsiju pa razbacajte višnje. Kolač pecite desetak minuta u rerni zagrejanoj na 200°C, smanjite temperaturu na 180°C pa pecite još 15-ak minuta. Kada je kolač pečen, pospite ga šećerom u prahu.
sakosuke

SHAKSHOUKA – Tuniski doručak sa poširanim jajima u finom umaku

Sastojci

Broj osoba:3 osobe

  •  3j aja
  •  400 g nasjeckane rajčice
  •  1 svježa crvena paprika (vece veličine)
  •  1 luk
  •  3-4 češnjak
  •  1 žlica koncentrirana rajčica
  •  2-3 zlice persin (najbolje svjezi)
  •  1 žlica smedji šecer
  •  nekoliko žlica maslinovo ulje
  •  1 žlica Harissa (opcionalno,ako nadjete)

Začini (ja spremam bez ovog ! )

  •  1 žlica crvena slatka paprika
  •  2 žličice kurkuma (turmerik)
  •  1 i pol žlicica kumin (lat. Cuminum cyminum)
  •  1 žlicica cimet
  •  1/3 žlicice svježe mljeveni papar
  •  po izboru sol

Priprema

Cilj ovog jela su fino ukuhana jaja u umaku od rajčica, dakle važno je da je umak odredjene gustoće i da se jaja ne prže vec poširaju. Harissa nije obavezna ali ako nadjete, kupite, super je, ne samo za ovo jelo već i za mnoga druga jela gdje se dodaju paprika ili rajčice. Harissa je smjesa zapečenih paprika, blagih chili papričica, česnjaka, kima, korijandera, maslinovog ulja, soli.Na Coolki ima par recepata. 

Ima jos jedna verzija iz Tunisa gdje se dodaje i krumpir narezan na ploškice zajedno sa paprikom i rajčicama. Najprije se poprži zajedno sa lukom pa onda se dodaje sve ostalo kako je u receptu. Dodatak krumpira je super ako zelite za bogatiji ručak, odlično za vegetarijance.

1. Luk i papriku sitno nasjeckati.U dubljoj tavi dodati maslinovo ulje, zatim dodati luk, pržiti oko 5-6 minuta da luk omekša i dobije žuckastu boju.

2. Zatim dodati papriku i nastaviti pržiti na srednjoj temperaturi uz miješanje, oko 7-10 minuta, paprika mora omekšati. Zadnju minutu dodati češnjak.

3.Sada dodati nasjeckanu rajčicu zajedno sa koncentratom, šecerom, soli, paprom i začinima (i Harissu ako je koristite). Dodati pola količine peršina. Promiješati i nastaviti pirjati oko 5-7 minuta.Ako volite pikantno, dodajte žlicicu cayenne paprike u prahu, može i malo svježeg chilija, kako želite.

4.Kada je tekućina na pola isparila dodati jaja, pazite da budu jednako rasporedjena da se mogu poširati u umaku. Sada poklopiti i kuhati oko 7-10 minuta na srednjoj temperature.Na kraju obilno posuti sa ostatkom peršina.

5.Shakshuka je najbolja ako se jaja nisu prekuhala a niti su sluzava i žutanjak se nije potpuno stvrdnuo. 🙂

6.Ponudite kako je, ili preko kruha po vasem izboru.

 

svinjetina

Slatko slana svinjetina

Sastojci za 2 osobe

100 g ananasa
po želji soli
4 čena belog luka
1 kašike šećera
100 g svežih šampinjona
2 kašike ulja
1 kašike soja sosa
1 kom krastavaca
350 g svinjskog mesa
malo bibera
1 glavice crnog luka
1 kom crvene paprika

 

Priprema

Operite svinjsko meso (krtinu), dobro prosušite, pa isecite na štapiće. Protisnite beli luk ili sitno nasecite. Isecite krastavce na štapiće. Crni luk isecite na tanje režnjeve. Šampinjone i crvenu papriku isecite na štapiće. Isecite ananas na manje kocke ili skratite posao tako što ćete kupiti nasečen ananas iz konzerve
Prženje

U voku ili dubljem tiganju zagrejte ulje, dodajte svinsko meso i beli luk, pa pržite 3 – 4 minute, neprekidno mešajući. Proprženom mesu dodajte crni luk. Dodajte po kašiku soja sosa i šećera.  Posolite po ukusu i pobiberite. Dodajte krastavce i papriku. Dodajte šampinjone i ananas. Pošto ste dodali sve sastojke pržite još 2 – 3 minuta.Ukoliko povrće ne pusti dovoljno tečnosti dodajte kašiku ili dve vode. Jelo se služi toplo.
cheescake

Cheesecake u časi

Sastojci

Priprema

1.Stavite borovnice I žlicu limunova soka u malu tečicu i prokuhajte na vatri oko 2 minute…

2.Miksajte krem sir oko 1 minutu, dodajte šecer u prahu pa nastavite miksati jos 2 minute…

3.U to umiješajte vanilin jogurt, preostali sok od limuna i koricu naranče….

4.Zdrobljeni keks rasporedite na dno 4 čase…

5.Preko keksa stavite voće, mješavinu krem sira i jogurta, opet malo voća pa sir….

6.Na vrh pospite zdrobljeni keks….

7.Stavite nakratko u frižider a ako ste nestrpljivi ko neki… možete odmah prionuti na posao 🙂

 

P    R    I    J     A      T      N        O

 Recepti pruzeti sa : http://www.becook.com

http://www.coolinarika.com/

Advertisements

1 thought on “Pravi odgovor na pitanje ŠTA JE ZDRAVA I PRAVILNA ISHRANA

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s